Yangchenma

tekst in dharma

Verhaal

 

'Ik voelde dat
de stupa leefde'

 

Maria Cristina

De eerste aanblik van de Borobudur was overweldigend. Ik voelde dat de gehele stupa leefde, zag de vibratie van de moleculen. Ik had eenzelfde ervaring gehad toen ik Lama Gangchen voor de eerste keer ontmoette. Het beeld van zijn lichaam was niet scherp, maar het leek van nature een beetje uit focus, als in een luchtspiegeling. Dat was hoe ik hem zag en dat is hoe ik de Borobudur waarnam bij de eerste nadering. In het begin vond ik het zelfs een beetje beangstigend, want ik kon de innerlijke kracht voelen; indrukwekkend, groots en mysterieus.

(Een fragment uit het verhaal van Maria Cristina Quintili)

 

Lees meer

 

Majken 

Lidy Haarman laat ons in dit boekje kennismaken met Majken, een bijzonder meisje voor wie zij een aantal jaren zorgde en met wie ze een sterke band had. Op een natuurlijke manier integreerde Lidy de NgalSo Self-Healing in de verzorging van Majken, die dat heel fijn vond. Majken overleed in april 2007.


Een verhaal van en over Majken
door Lidy Haarman

Oktober 2003
Mijn eerste kennismaking met Majken, 3,5 jaar geleden, was bij vrienden van ons. afbeelding MajkenIk zag een kind in een rolstoel, een klein vrouwtje, een beetje in haar lichaam gezakt.
Haar moeder zei, zonder dat we elkaar eerder ontmoet hadden: ”Dus jij gaat voor Majken zorgen?” Ik was volledig verbaasd, we hadden nog geen woord gewisseld, ik wist alleen dat ik een gehandicapt meisje met haar ouders zou ontmoeten. We hebben kennisgemaakt en gepraat over Majken en over onszelf. Na een paar bezoekjes, en gesprekken, besloten we dat ik per 1 november 2003 enkele dagen per week voor Majken zou komen zorgen. In deze tijd kon moeder aan het werk buitenshuis, andere mensen ontmoeten en andere activiteiten ondernemen etc.
Wij zijn begonnen en al heel snel kwam Majken ook een dagje bij ons in huis, wat erg leuk ging. Zo leuk dat ze de week erop weer kwam en daarna zelfs al bleef slapen. Dit was ook erg belangrijk voor Erika, om haar af en toe de tijd te geven even te ontspannen, en om met de anderen in het gezin andere activiteiten te ondernemen.
Majken kon bij ons, niet boven slapen, want dan moesten we haar de trap op tillen en dat was te riskant, en bovendien niet handig voor een verschoning of als ze even tussendoor moe was. Dus we hebben beneden in onze meditatieruimte (gompa) een mooi plekje voor haar ingericht.
Lama Gangchen bij Majken 2Majken was meervoudig gehandicapt, wat o.a. inhield dat ze een hersenbeschadiging heeft opgelopen toen ze ongeveer een half jaar oud was, en daardoor verstandelijk gehandicapt was, en verder had ze veel fysieke beperkingen.
Majken zat in een rolstoel omdat ze verlammingen in de benen had en enkel met hulp kon zitten, ze moest dus steeds ook getild worden. Ook de coördinatie van de handen was beperkt. Ze sprak niet in woorden, maar ze probeerde wel dingen te duiden door geluiden te maken en als je haar goed kende, begreep je veel van wat ze bedoelde, en verder gebruikte ze haar mimiek. Vooral met haar ogen leek ze te kunnen spreken, zoveel intensiteit straalde ze uit; ze kon ook heel ondeugend kijken, en dan wist je dat ze wat zat uit te broeden...


  Lees het volledige verhaal

 


Nieuws

 

Nieuw project

met verhalen

064-W-Siddhartha-leaves-the-Palace-detail-2-OriginalToen Prins Siddhartha voor de eerste keer de beschermende muren van het paleis verliet schrok hij van de pijn en het lijden dat mensen ervaren bij geboorte, ouder worden, ziekte en dood. Hij ging op zoek naar een oplossing. Wat hij ontdekte wordt nu, 2500 jaar later, nog steeds als boeddhisme beoefend. Over dit onderwerp schrijven we het volgende boek.

 

Hoe helpt het boeddhisme jou? 

Voor dit nieuwe project verzamelen we NgalSo-ervaringsverhalen.

Hoe heeft het boeddhisme jou geholpen? Wil je ook je verhaal delen? Neem dan contact op met Karin of Irene.

Meer info